DrontenKoi
 

Accessoires

Voor het onderhoud aan koi en vijver zijn vele accessoires nodig. Soms echt nodig, soms handig om te hebben. Het ene artikel heeft betrekking op de vijver, de ander weer op het water. Die weer op het materiaal en de laatste weer op de koi zelf. Daarbij zijn er ook een aantal extra apparaten die het houden van de vijver makkelijker en veiliger kunnen maken. De pagina heeft dan ook deze indeling aangehouden zodat u sneller kunt zoeken of informatie kunt vinden over het desbetreffende artikel.

APPARATEN
Buiten de apparaten die nodig zijn om een vijver überhaupt te kunnen laten functioneren zijn er ook een aantal apparaten die het houden van een vijver makkelijker en veiliger maken.

Amalgaan lamp

Een sterkere versie van de UV-lamp. De amalgaan lamp is grofweg 2x zo sterk als de UV lamp. 1 Watt amalgaan is 3 Watt UV. De amalgaan brand niet alleen de algen dood, maar ook diverse bacteriën. Helaas ook de bacteriën die goed zijn voor het evenwicht van uw vijver. Houdt hier dus goed rekening mee. Bij een koivijver moet u ongeveer 5 watt per kuub water rekenen voor UV. Dit kan dus gedeeld worden door 3 voor een amalgaan lamp.

Eiwitafschuimer

In de ochtend kunt u op uw oppervlaktewater schuimbellen zien. Dit zijn bellen van eiwit. Vaak verdwijnen deze weer wanneer de zon op het water schijnt, maar het is wel een indicatie dat u te veel eiwitten in de vijver heeft. Een eiwitafschuimer kan u helpen om het teveel hiervan te doen laten verdwijnen.

Microscoop

Een microscoop kan helpen bij het vaststellen van een ziekte bij de koi. Wanneer u een afstrijkje maakt kunt u met een microscopisch onderzoek zien wat er mankeert aan de koi. Afhankelijk van de afwijking kan er gericht medicatie toegediend worden. op de pagina ziekten: bacteriën & parasieten leest u hier mee over.

Reigerverschrikker

Niets zo vervelend als wanneer er een reiger op bezoek komt of is geweest. Vaak komen zij bij vijvers met een natuurlijke vorm zodat zij een opstap hebben in het water. De strakke vijvers met rand en recht naar beneden hebben minder last van de reiger. Hou er ook rekening mee dat de reiger alleen daar gaat staan dat hij een vluchtroute kan nemen om weg te komen. Wanneer u er voor zorgt dat er niet of nauwelijks een vluchtroute is, zal de reiger eerder genegen zijn om een ander vijver in de buurt te zoeken. Mocht er toch een reiger zijn dan zijn er diverse mogelijkheden om de reiger te laten schrikken. Dit kan met drijvende objecten die gebruik maken van de reflectie van de zon. Deze werkt uiteraard alleen wanneer de zon schijnt. Daarnaast zijn er verhalen bekent dat de reiger hier ook aan went en zich niet meer laat afschrikken door het drijvende apparaat. Daarnaast is er de bekende draad langs de vijver. Hier staat vaak al zwak stroom op middels een stekker met trafo of via batterijen. Belangrijk hierbij is dat er achter de draad geen sta plek meer is voor de reiger. Een reiger moet stil kunnen staan in de vijver. Als laatste mogelijkheid zijn er apparaten met een sensor die over de vijver gericht zijn. Wanneer er beweging wordt waargenomen dan kan het apparaat gebruik maken van geluid, licht en waterstralen afhankelijk van het merk en type. Deze laatste varianten zijn vaak het beste, maar hebben ook een ander prijskaartje dan de eerder genoemde types.

Voerautomaat

Een voerautomaat zorgt door instellen van een klok dat uw koi met een regelmaat een afgestelde hoeveelheid voer krijgt. Er zijn diverse typen voerautomaten op de markt, met wisselende kwaliteit. Het lijkt er op dat goedkoop, duurkoop betreft. Laat u dus goed informeren voordat u een apparaat aanschaft.


APPARATUUR

Borstel

Een borstel is handig om bijvoorbeeld uw zeef mee schoon te maken. Borstels zijn vaak van kunststof, beschadigen de apparatuur niet en zijn sterk genoeg om de ook wat zwaardere vervuiling aan te kunnen vegen.

Emmer

Een emmer kunt u gebruiken om bijvoorbeeld het draadalg in te gooien en niet telkens naar de gft bak te lopen. Daarbij is het ook handig om water uit de vijver te halen om te gebruiken bij het testen van het water.

(schuur)Spons

Diverse apparaten kunnen een hardnekkige vuil laag hebben. Deze kunt u vaak beter verwijderen met een spons of schuurspons. Hou er rekening mee dat wanneer u een schuurspons gebruikt ook de lak kunt beschadigen van het apparaat.


KOI

Voor de koi zijn er ook diverse accessoires die het allemaal net even makkelijker maken. 

Bowl

Een bowl is een ronde, vaak blauwe bak waarin de koi buiten de vijver gehouden kan worden. Er zijn harde versies van en opvouwbare versies. Tevens diverse afmetingen qua inhoud.

Drijfbak

Een drijfbak is een bak die drijft in het water. Wanneer u uw koi beter wilt bekijken kunt u de koi daarin plaatsen. De koi zal zo minder stress ervaren omdat deze nog in eigen water en eigen omgeving zit. 

Koi sok

Een koi sok is een kunststof tube aan een ring waarmee u de koi kunt opscheppen. De onderkant van de tube is open waardoor u de koi via die opening in de nieuwe omgeving kunt plaatsen. Er zijn diverse groten verkrijgbaar en tevens in een waterdoorlatende en niet waterdoorlatende versie.

Medicijnen

Elke parasiet of bacterie heeft wel zijn eigen medicijn. Zie daarvoor dan ook de pagina over bacteriën en parasieten

Meetbak

Een meetbak is een rechthoekige blauwe bak met daarin een meetlint. U kunt hierin de koi plaatsen zodat u de koi kan meten.

Quarantainebak

Een Quarantainebak is een losstaande mini-vijver van minimaal 700 liter (Meer is beter) waarbij de mogelijkheid geschapen wordt om nieuwe koi eerst in te plaatsen om zeker te zijn dat deze parasiet vrij is alvorens uitgezet te worden in uw vijver. Daarbij is het ook een mooie mogelijkheid om eventuele zieke vis in te kunnen behandelen zonder de andere vissen daarin mee te nemen en als laatste is het een mogelijkheid om eventuele jonge, pasgeboren koi of zelfs nog in de ei fase (waarbij ze nog in de afzetborstels / paaiborstels 'hangen') groot te kunnen brengen.

Schepnet

Met een schepnet kunt u de koi vanuit uw vijver vangen. Het beste is een grote ronde te nemen afhankelijk van de lengte van uw koi. Deze netten kunt u met de bodem in het water laten waardoor er minder stress voor de koi is. Daarna kunt u de koi of in de drijfbak plaatsen, of via een koi sok in een bowl. Ook bij de netten zijn er diverse groten en kwaliteiten te krijgen. Let met name op de afwerkingen zodat u geen schepnet heeft die de koi kunnen beschadigen.

Voerton

Vaak wordt het koivoer in grotere verpakkingen aangeschaft. Deze zitten zelden in een hersluitbare verpakking waardoor het voer sneller zijn kwaliteit kan verliezen. Een voerton kan dan uitkomst bieden. Deze behoud de versheid beter. Er zijn verschillende inhoud mogelijkheden. Hou er rekening mee dat koi voer ongeveer een jaar na opening houdbaar is. Op de verpakking van het voer zelf staat hoe lang dat is. Koopt u dus niet té grote verpakkingen


VIJVER

Voor de vijver zijn er een aantal accessoires die het een stuk makkelijker maken om te onderhouden. Veelal zijn dit kleinere, niet al te dure accessoires.

Algenborstel

Draadalg, één van de meest voorkomende algensoorten in de vijver. (lees ook water en wateronderhoud) Het verwijderen van de draadalg kan al met de hand gebeuren door een draaiende beweging te maken met de arm. Het draadalg zal zich om uw arm omwikkelen. Dit kunt u zo uit de vijver trekken. De draadalg zit echter niet alleen aan de oppervlakte, maar ook meer op diepte. Daar kunt u een algenborstel voor gebruiken. Dit is een borstel met een telescopische steel waarmee u dezelfde beweging onderwater kunt maken. Wanneer u de borstel weer aan de oppervlakte heeft kunt u met de telescopische functie de alg van de borstel verwijderen.

Handschoenen

Er zijn vijverhandschoenen te verkrijgen. Vaak in het vroege voorjaar wanneer het water nog koud is kunnen deze handschoenen uitkomst bieden. Daarnaast kan het zijn dat u het minder heeft op het wroeten met uw handen in de vijver of filter. Ook dan kunnen zijn door de lengte u hiermee helpen.

IJsvrijhouder

in de winterse maanden kan er een periode komen waarbij het kan gebeuren dat uw vijver begint te bevriezen. Er dient echter altijd een open verbinding te zijn met de buitenlucht zodat het water zijn afvalstoffen aan de buitenlucht af kan geven. Stromend water bevriest niet of nauwelijks en een zuurstofpomp kan daar ook bij helpen, maar een ijsvrijhouder doet dat zeker. een warmte element in een drijvende vorm die er voor zorgt dat de vijver niet in zijn geheel kan bevriezen.

Stofzuiger

Een stofzuiger kan u bijstaan in het verwijderen van slib op de bodem. Er zijn zelfs stofzuigers die krachtig genoeg zijn om de algen van de bodem of te zuigen. Vaak werken zij met een klein opvang zakje of filter die na het gebruik geleegd kan worden in de gft bak. Er zijn diverse kwaliteiten te verkrijgen. Vaak is hierbij goedkoop, duurkoop omdat de motor niet krachtig genoeg is om het vuil allemaal te kunnen verwijderen of de doorstroom te klein is waardoor het apparaat steeds afslaat.

Thermometer

Met een thermometer kunt u de temperatuur van uw vijverwater goed in de gaten houden. Met die informatie weet u onder andere wanneer u na de winter weer het voeren van de koi op kunt starten. Ook kunt u met de informatie zien wanneer het water te warm wordt en aanvullend zuurstof (warm water bevat minder zuurstof) toe kunt dienen.

Vijvernet

Vaak wat minder fraai om over uw vijver te spannen, maar een net kan zeker helpen bij een reiger of kat en kan de bladeren en grover vuil opvangen zodat deze niet in uw vijver vallen. Er zijn diverse afmetingen te verkrijgen in de handel.


WATER

Voor het onderhoud van het water in de vijver zijn er diverse middelen om u te helpen deze waarden te reguleren. Houdt er rekening mee dat een evenwicht in een koi vijver eigenlijk onmogelijk is. U bent dus deels afhankelijk van deze middelen. Zie voor meer uitleg de pagina water en wateronderhoud

Algenbestrijdingsmiddelen

Elk type alg heeft een eigen bestrijdingsmiddel. Let goed op de dosering en aan welke eisen uw water moet voldoen voordat u met de behandeling begint.

Bacteriën

Om de kringloop van ammonia, nitriet en nitraat goed te laten functioneren heeft u bacteriën in de vijver nodig. Deze zijn bij diverse merken kant en klaar verkrijgbaar. Tevens is er een apparaat in de handel waarbij u uw eigen bacteriën kunt maken. Deze laatste is in verhouding vele malen goedkoper en de bacteriën zijn van hogere kwaliteit omdat deze 'vers' zijn en al warm (en dus actiever) zijn.

Fosfaten

Een hoge waarde van fosfaten in uw water kunnen zorgen voor een enorme algenexplosie. Er zijn diverse merken met een middel die de fosfaten in uw water verlagen.

Mineralen

Mineralen in uw water zijn van essentieel belang. Deze kunnen worden toegediend met klei, kant en klaar mineralen of per mineraal. Met een testset kunt u kijken welke mineraal u moet toevoegen.

Slib verwijderen

Afval in uw vijver is onoverkomelijk. Bladeren in de herfst, uitwerpselen van de vogels. Uitwerpselen van de koi zelf. Al deze materialen zullen gaan rotten in uw vijver wanneer deze niet verwijderd worden. Zij zullen een bruinachtige substantie vormen die slib genoemd word. Er zijn diverse merken die een artikel op de markt gebracht hebben die slib kunnen verwijderen. Tevens zorgen zij er voor dat er mineralen toegevoegd worden aan uw water.

Watertests

Uw water moet u met regelmaat testen om te kijken of deze nog een goede kwaliteit heeft voor de koi om in te leven (zie ook vijverwater). Elke belangrijke waterwaarde heeft zijn eigen test. Er zijn ook complete watertestsets te verkrijgen. De belangrijkste waarden die daar in ieder geval in dienen te zitten zijn PH (zuurgraad), KH (carbonaathardheid), GH (gemiddelde hardheid), NH4 (ammonia), NO2  (nitriet) en NO3 (nitraat). Fosfaten, koper en meer zijn meegenomen, maar niet noodzakelijk. Uiteraard zijn er ook de teststrips. Deze zijn wel te gebruiken, maar meer als indicatie voor een afwijkende waarde. De waarde zelf is niet of nauwelijks te bepalen.

Zout

Zout kan helpen om parasieten en wormen van de koi te verwijderen. Zout kan ook helpen om de vis zijn slijmhuid extra te laten groeien. Om parasieten te verwijderen moet 7 kilo per kuub water toegevoegd worden. Let daarbij op dat dit in een aparte bak gebeurt en niet in uw vijver. De vis kan van kleur verschieten en gaan kantelen in het water. Wanneer hij dit doet, haal hem direct uit de zoutoplossing en plaats hem terug in het reguliere vijverwater. De hoeveelheid zout zorgt er namelijk voor dat u de slijmhuid (waar de parasiet zich vaak bevind) van de koi afbrand. Uiteraard moet verdere verbranding van de vis voorkomen worden. Een lagere dosering kan gebruikt worden om de slijmhuid te stimuleren ( zo'n 2 kilo per kuub water). Uiteraard is gebruik hiervan op eigen risico en zijn hier indicatief genoemd.