DrontenKoi
 

Vijverbenodigdheden

Koi kan eigenlijk alleen in vijvers gehouden worden. Stelregel is 1 koi per kuub water. De diepte wordt geadviseerd om minimaal 1 meter 20 aan te houden. Hoe dieper hoe beter in verband met de watertemperatuur schommelingen. Dit omdat ze een behoorlijke omvang kunnen krijgen. In de gemiddelde vijver zal dit ongeveer 50 tot 60 cm zijn. Door stimulerend voer of een grotere waterhoeveelheid kunnen zij echter groter worden waarbij exemplaren boven een meter haalbaar zijn. Kleine jonge koi kunnen in eerste instantie wel in een aquarium gehouden worden, maar ook zij zullen snel groeien en zullen moeten worden overgezet naar de vijver. De koi zwemt in alle waterlagen.

Bij het onderwerp waterwaarden heeft u al kunnen lezen dat het water van hoge kwaliteit voor de koi dient te zijn om deze in goede conditie te kunnen houden. Uiteraard zijn voor de algemene conditie nog meer factoren van toepassing. Denk hierbij aan voer, aantal koi, bacteriën en parasieten (zie bacteriën en parasieten).

In de winter dient u extra aandacht te geven aan de vijver om deze niet te laten bevriezen. Er dient ten alle tijden een open verbinding met de buitenlucht te bestaan zodat de afvalstoffen van het water de uitweg naar de buitenlucht kan maken. Een ijsvrijhouder of een zuurstofpomp kunnen hierbij helpen. Mocht u een pomp op de bodem van de vijver hebben staan, dan kunt u die ook beter in de koude tijd hoger plaatsen. Het oppervlakte water is kouder dan de waterlagen onderop. De vissen zijn in ruste in de winter en liggen vaak op de bodem van de vijver. Wanneer de pomp daar het iets warmere water wegpompt zal dit worden aangevuld met kouder water. De koi zal het appreciëren om het iets warmere water te behouden onderin. Een koi is net als alle andere vissen een koudbloedig dier. Dit houdt in dat zijn lichaamstemperatuur zich aanpast aan zijn omgeving. De koi kan overleven met temperaturen tussen de 4 en 31 graden Celsius. Het meest prettig voelt hij zich tussen de 15 en 25 graden.

De vijver zelf kan beter redelijk diep gegraven worden. Niet zo zeer dat de koi dit hard nodig heeft, maar zij kunnen wel een veilig heenkomen zoeken tegen natuurlijke vijanden zoals de reiger en de kat. Daarbij is met een grotere diepte meer water aanwezig wat schommelingen in waarden en temperatuur tegen gaat.

Een koi kan gehouden worden bij alle andere vijverbewoners. Wel kan hij kleinere jongere vissen aanzien als voer. Plaatst u dus niet té kleine vis bij grote koi.

Als laatste heeft u een aantal apparaten nodig die zorgen dat de vijver in topconditie blijft. Uiteraard is er een grote diversiteit aan apparaten te krijgen en zijn er net zo veel meningen over wat wel kan en niet kan en u het eigenlijk altijd goed of juist fout doet. Wellicht dat een aantal rekenregels u een indicatie kunnen geven over wat aan te schaffen.

vijverpomp


Pomp: De pomp zorgt voor stroming in het water. Dit water vind zijn weg hierdoor langs de andere apparaten en zorgt dat het gezuiverde water weer terugkomt in de vijver. Gemiddeld mag u stellen dat een pomp binnen 2 uur de inhoud van uw vijver rond moet kunnen pompen. Bijvoorbeeld 10.000 liter water zou een pomp van 5.000 liter inhouden. Beter is om een licht overcapaciteit te nemen aangezien de leidingen van en naar de pomp zelden in een rechte lijn lopen. De bochten in de leiding zorgen voor extra weerstand wat er voor kan zorgen dat u de maximale capaciteit niet behaald. Er zijn vele merken en soorten pompen in de handel verkrijgbaar. Uiteraard zit er kwaliteitsverschil in de pompen, maar ze doen wel allemaal hetzelfde.

skimmer


Skimmer: Een niet noodzakelijke toepassing, maar wel een handige. Een skimmer zorgt ervoor dat het oppervlakte water netjes blijft. Blaadjes en takjes, insecten en al wat meer er kan drijven op het oppervlakte water wordt afgevoerd naar een opvangmandje of het rioolsysteem. Zo wordt er een mooi glad oppervlak gecreëerd waardoor de koi nog beter zichtbaar zijn in uw vijver.

voorfilter


Voorfilter: Bij grotere vijvers kunnen voor het grovere vuil voorfilters geplaatst worden. De bladeren, uitwerpselen, stukken alg e.d. kunnen hierdoor al uit het water gefiltert worden. Vaak kan dit afval al vervoerd worden naar een rioolsysteem. Het voordeel hiervan is dat uw eigenlijke filter het veel makkelijker heeft om de vijver schoon te houden. Daarbij hoeft u de filter minder vaak te reinigen waardoor het bioloog in de filter beter behouden blijft.

filter


Filter: Het filter zelf filtert het water. In het filter zitten vaak meerdere niveaus van filtering. Tevens wordt hier de bioloog in stand gehouden. De bacteriën die noodzakelijk zijn voor de kringloop van het water. Als regel kunt u hierbij aanhouden dat de capaciteit vermeld op de verpakking van het filter gedeeld moet worden door 4 bij een bezetting met koi. Heeft u dus 10.000 liter water dan moet u een filter van rond de 40.000 liter nemen. Er zijn vele soorten filters in de handel. Zo zijn er drukfilters, trommelfilters, Trickle filters, meerkamerfilters en beadfilters. Laat u goed informeren door een vijverspecialist om te kijken welke filter bij u het beste resultaat geeft.

uv lamp


UV-lamp: Een UV lamp zorgt dat het drijfalg vernietigd wordt in uw vijver. Drijfalg zorgt voor het groen worden van het water zelf. U ziet hierdoor de vissen een stuk minder. Als stelregel kunt u hierbij aanhouden dat er 2 Watt nodig is per 1.000 liter vijverwater met een minimale bezetting. Bij een wat grotere bezetting van vis kunt u beter rekenen met 5 Watt. Bij een vijver van 10.000 liter kunt u dus voor een UV lamp gaan van 50 Watt

luchtpomp


Zuurstofpomp: In de winter kan deze pomp gebruikt worden om te zorgen dat de vijver niet bevriest en in de zomer kan de pomp extra zuurstof in het water afgeven. Warm water bevat minder zuurstof dan koud water dus is een zuurstof pomp zeker aan te raden. Hierbij geldt de rekenregel: 2 x 60 x inhoud van de vijver in m3 bij een minimale bezetting en 4 x 60 x inhoud van de vijver in m3 bij een grotere bezetting. In een vijver van 10.000 liter met grote bezetting geldt dan: 4 x 60 x 10 = 2.400 liter per uur (/60 = 40 liter per minuut). Ook hierbij geldt, beter iets meer dan iets minder.