Geschiedenis van de Koi
Alle koi (cyprinus carpio carpio (ook wel brokaatkarper)) zoals ze nu bestaan in de wereld, stammen af van de oerkoi (cyprinus carpio). De oerkoi is eigenlijk niets anders dan de karper. Algemeen wordt aangenomen dat deze karper (taxonomisch toen nog cyprinus carpio rubrofuscus) in het midden van de middeleeuwen vanuit Perzië (het huidige Iran) via verhandeling over de zijderoute uit is gekomen in Japan. Deze vis werd in Japan Nishikigoi genoemd wat zo iets betekend als: gekleurd geklede karper (nishiki is gekleurd kleed en goi is karper). Het woord koi komt uit het Chinees. Koi betekend daar mooie vis. Deze oerkarper wordt benoemd als Magoi. Alle kleurvariaties komen voort uit deze groep.
Uiteraard is de karper op zich veel ouder dan dat. Eerste benoemingen van deze vis zijn al van voor de jaartelling. De vis werd in eerste instantie gebruikt in China als aanvulling op diverse menu's. Vele gebieden werden door sneeuwval onbereikbaar. De vis met al zijn voedingswaarde werd daar al zwemmende overdekt gehouden om zo verse vis bij de maaltijd te hebben. Bij deze vissen werden uiteindelijk kleurmutaties aangetroffen (beschrijving hiervan uit de Jin-dynastie in de 4e eeuw) Met name in de kleuren rood, wit en blauw. Met de kleurvarianten werd gekweekt en op de lange duur werden zo de eerste anders gekleurde karpers gekweekt. Uiteraard is hier de Kohaku variant ontstaan. De karpers werd een hoge waarde toebedeeld, het waren meesterstukken van de natuur geworden.
Volgens de Chinese geschiedenis werd er een kleur gemuteerde koi gegeven aan de zoon van de Chinese filosoof Confucius (551 - 479 vC) door koning Shoko. Het dier werd een kunstobject. Diverse artiesten schilderden de mooie kleurmutatie van deze vis. Toen de Chinezen Japan binnen vielen namen zij de koi mee als voedselbron. De vissen waren goed in snel aanpassen aan het andere klimaat. De Japanners zagen ook deze mooie vis en begonnen al gauw met het kweken van varianten. Vooral in het gebied Niigata startten veel kwekers om varianten te kweken en dat doen ze tot op de dag van vandaag. De koi werd al snel de meest gewilde vis van Japan.
In 1914 werden de eerste normen voor deze dieren aangenomen. Een aantal kleurvariaties, waarbij de kohaku, die inmiddels het meest bekend was, zijn toen beschreven om vaste regels te accepteren. Op de Taisho tentoonstelling in Tokyo in 1914 (20 maart - 31 juli) werden een aantal koi aangeboden aan de kroonprins van Japan Hirohito. De hele wereld kon toen de mooie kleurvariaties aanschouwen en werd ook al snel een gewild object elders in de wereld. Door de ontwikkeling van met name vervoer en de snelheid daarvan is de verspreiding van de koi over de hele wereld gekomen. Dit gebeurde met name aan het begin van de 20e eeuw.
Al snel werden overal in de wereld varianten gekweekt. En ook de Japanners zelf kweekten vele soorten. Er werden een aantal klassen ingesteld waarbij de koi konden worden ingedeeld. Uiteindelijk werden 12 klassen en 1 overige klasse wanneer de vis niet bij een eerdere klasse kan worden ingedeeld. De klasses zijn: Kohaku, (Taisho) Sanke, Showa, Utsuri Mono, Bekko, Asagi - Shusui, Koromo, Kawarimono, Hikari - Mujimono (Ogon), Hikari Moyo Mono, Hikari Utsuri en Tancho. (bij soorten vind u meer informatie over de tekeningen van deze koi)
Gedrag
De koi komt niet voor in de vrije natuur. Helaas zijn er al veel koi in de wateren uitgezet en zij kunnen daar ook in overleven. De koi heeft nog wel de eigenschappen van de karper ten aanzien van voeding. Hij is de hele dag bezig op zoek naar voedsel en woelt daarbij alles om wat hij tegenkomt waar wel eens wat eten te vinden zou kunnen zijn. Dit gedrag komt met name voor bij watertemperaturen boven de 10 graden Celsius. Onder deze temperatuur bevind de koi zich lager in het water en houdt een soort van winterslaap. De vertering en overige lichaamsprocessen worden bijna helemaal stopgezet. Hij zal dan teren op de opgebouwde vetreserves in de zomer. Het gedrag qua zwemmen komt meer aan bod bij ziekten: bacteriën en parasieten, en het gedrag bij voeding vind u bij voeding.