DrontenKoi
 

Vijverwater & Wateronderhoud

"Vissen houden is water houden" is een uitspraak die veel gehoord wordt, maar ook helemaal waar is. Koi kan alleen in goede conditie blijven wanneer het watermanagement onder controle is. Uiteraard zijn daar vele soorten apparatuur voor zoals besproken is op de pagina: vijverbenodigdheden of water beïnvloeders. Maar helaas zijn er tijden dat het niet allemaal in orde is. Vissen kunnen ziek worden, algen grijpen om zich heen en meer ellende treft ons en de vijver. Op deze pagina dan ook welke invloed de waarden van water hebben op de kwaliteit van de vijver en welke invloed u heeft op die waarden. Belangrijk in deze is wel: Meten is weten.


VIJVERWATER

Voor velen dé vis om te houden in een vijver. Echter komt er bij het houden van koi ook wel een en ander bij kijken. Anders dan andere koud-water vis hebben deze vissen apart onderhoud nodig. Denk hierbij aan een beter filter, planten zijn niet tot nauwelijks mogelijk en speciaal ontwikkeld koi voer zijn maar een paar dingen om rekening mee te houden. Daarbij luisteren de waterwaarden ook nauwkeuriger dan andere koud-water vis. Een watertest-set is dan ook geen overbodige luxe om dit voor uzelf goed in de gaten te houden. Hieronder ziet u de waarden die u goed in de gaten dient te houden:

PH: dit is de zuurtegraad van uw water. Hoe lager de waarde des te zuurder het water is. Des te hoger de waarde hoe basischer de waarde. Neutraal is een PH waarde van 7. Het meest optimaal voor een koi ligt deze       
      waarde tussen de 7 en 8. Een te lage zuurgraad is niet goed voor uw koi. Bij langdurige lage waardes kan de koi dan ook ziek worden en komen te overlijden.

KH: Dit is de carbonaathardheid. Dit zorgt ervoor dat de zuren in uw water sneller verbinding met elkaar zullen maken. De KH waarde stabiliseert dan ook uw PH waarde. De ideale waarde begint bij 5 en mag tot 9 oplopen.

GH: Dit is de gemiddelde hardheid. Dit is de waarde van het aantal opgeloste stoffen in uw vijverwater. Ideaal voor de koi is een waarde ergens tussen de 8 en 12.

Deze 3 waarden hebben allemaal connectie met elkaar. Een hoge PH en lage KH kan bijvoorbeeld een PH crash veroorzaken. Uw water zal snel verzuren. Een hoge PH en lage GH kan weer voor een algenexplosie zorgen. Houdt u deze waarden dan ook nauwlettend in de gaten om de algemene gezondheid van uw vijver op peil te houden. De volgende waarden hebben rechtstreeks invloed op de gezondheid van uw koi. Dit zijn eigenlijk de afvalstoffen in uw vijver. De afvalstoffen (ammonia) dienen met bacteriën omgezet te worden in Nitriet. Nitriet is net als Ammonia schadelijk voor uw koi en kunnen daar bij hogere doseringen aan overlijden. De nitriet moet dan ook omgezet worden (wederom door bacteriën) in Nitraat. Deze laatste is niet of nauwelijks schadelijk voor uw koi. U dient dan ook te testen op:

NH3 / NH4: Dit is Ammonia en Ammoniak. Om te zorgen dat de schadelijke stoffen geen invloed hebben op uw koi dient deze zo laag mogelijk te zijn en bij voorkeur geheel 0 Een waarde hoger dan 0.2 kan al dodelijk zijn voor uw
        koi. Wanneer u deze waarde constateert, stop dan ook gelijk met voeren en ververs ongeveer 50% van het water. Ammonia wordt ammoniak bij een Ph waarde boven de 7.4. Ammoniak is veel giftiger dan ammonia.
     
Wanneer u dan ook een hoge waarde ammonia meet, meet dan ook de Ph waarde en zorg ervoor dat deze niet boven de 7.4 uitkomt. Wanneer dit wel het geval is, ververs meer en vaker het water net zo lang tot de
        ammonia en ammoniak weg zijn en de Ph onder de 7.4 is. Uiteraard kan ook Ph- toegevoegd worden om snel resultaat te kunnen boeken.

NO2: Dit is de nitriet waarde. Aangezien deze stof ook bijzonder schadelijk is voor uw koi dient ook deze waarde zo laag mogelijk te zijn en bij voorkeur 0. Waarden boven de 0.15 mg / liter kunnen al schadelijk zijn voor uw koi. Bij
        waarden hoger dan de 0.15 mg / liter dient u ongeveer 50% van het water te verversen.

NO3: Dit is de nitraat waarde. Dit is de laatste waarde in de kringloop van de stoffen. Ook al is deze waarde minder schadelijk voor uw koi, ook deze dient u goed in de gaten te houden.. Waarden hoger dan 50mg / liter kunnen
        duiden op te veel koi in de vijver of te overmatig voeren. Wanneer u deze waarde dan ook waarneemt in uw vijver, stop dan een tweetal dagen met voeren en kijk of de waarde zakt. Zo niet, ververst u dan ongeveer 25% van
        het water. Bij een te hoog visbestand in de vijver is het raadzaam om een aantal van uw koi uit de vijver te verwijderen óf een hoogwaardiger filtersysteem aan te sluiten. Houdt u ten alle tijden wel rekening met de
        gezondheid van uw koi. Ook al vind u ze mooi in uw vijver, de gezondheid van deze levende wezens dient altijd nummer 1 te staan.

Ook deze waarden dient u goed in de gaten te houden. Deze waarden hebben allemaal te maken met de kwaliteit van het water en dus direct met de gezondheid van uw koi. Te veel afvalstoffen door overmatig voeren of te hoog visbestand dient voorkomen te worden. Voor de algemene gezondheid wordt aangeraden om de koi nauwlettend te observeren. Kijk met name naar de vinnen. Staan deze netjes wijd of strak tegen het lichaam aan? Ziet u geen rode, witte of zwarte puntjes op het lichaam of vinnen. Ziet u geen pluizen op het lichaam. Heeft de koi geen wondjes. Flitst hij niet door de bak, schraapt hij niet langs de kanten. Hebben zij heen rode adering in het wit? Zo als u ziet veel punten om in de gaten te houden. Mocht u twijfelen over de gezondheid van uw koi, neemt u dan contact op met een specialist die u meer kan vertellen hierover.


kringloop

klik om te vergroten


WATERBEÏNVLOEDING

Uiteraard zijn er vele middelen op de markt om alle genoemde waarden te kunnen beïnvloeden. Een deel spreekt geheel voor zich een deel is wat minder helder wat het doet in de vijver. Omdat vele merken hier eigen benamingen voor gebruiken zullen er hier ook diverse genoemd worden, maar hebben allen de zelfde uitwerking. Over de kwaliteit welke beter is doen wij geen uitspraken. De lijst is alfabetisch geplaats op basis van de waterwaarde of benaming.

WAARDE

MIDDEL

BEÏNVLOEDING

GH

GH+ / GH-

De waterwaarde van de GH wordt verhoogd of verlaagd, let op de dosering aangegeven door de fabrikant of specialist om te voldoen aan uw vijver en inhoud daarvan.

KH

KH+ / KH-

De waterwaarde van de KH wordt verhoogd of verlaagd, let op de dosering aangegeven door de fabrikant of specialist om te voldoen aan uw vijver en inhoud daarvan.

NO2 / NO3 / NH3 / NH4

Geen

Er zijn niet echt middelen in de markt om deze te beïnvloeden. Water verversen is hét middel hiertegen. Bij een te hoge waarden is het ook raadzaam om dit zo snel mogelijk te doen aangezien de meeste waarden hiervan dodelijk kunnen zijn voor de koi. Ververs normaal 25% tot 30% van het water, maar bij een hoge piek kunt u beter 50% van het water verversen. Zorg ook voor toevoegen van genoeg bacteriën na de verversing zodat de kringloop weer zo snel mogelijk op gang komt. Om gelijk een flinke ammonia piek te voorkomen is het aan te raden om een dag de koi niet te voeren of een stuk minder dan regulier. Voer dit weer langzaam op tot normale waarde zodat uw filter tijd krijgt om op die hoeveelheden in te draaien en de kringloop weer optimaal werkt. 

PH

PH-

De waterwaarde van de PH wordt verlaagd, let op de dosering aangegeven door de fabrikant of specialist om te voldoen aan uw vijver en inhoud daarvan. Om de PH te verhogen wordt aangeraden om een deel van het vijverwater (25% tot 30%) te verversen met kraanwater. Kraanwater heeft bij de meeste gemeenten in Nederland een waarde van rond de 7 tot 7.5. Wanneer de waarde meer moet stijgen, probeer dit dan niet in 1 keer te doen. Doe weer een water verversing een tweetal dagen later van wederom 25% tot 30% en herhaal dit net zo lang tot de gewenste waarde is bereikt. Na elke verversing is het raadzaam om ook bacteriën toe te voegen. De 'goede' bacteriën voor uw vijver ontbreken uiteraard in het kraanwater. U zou daarbij ook een dag lang de UV lamp uit kunnen zetten zodat de nieuw uitgezette bacteriën niet gelijk vernietigd worden hierdoor. Mocht u dat niet willen of kunnen doen zorg dan voor een dubbele dosering van de bacteriën.


Omdat er nog veel meer middeltjes in de markt zijn waarbij het minder snel duidelijk is waar ze voor dienen worden hier verder de middelen per merk met hun naam benoemd. Zo kunt u in 1 oogopslag zien waar het middel voor is en welke waarde hij beïnvloed. De merken worden alfabetisch benoemd en hebben niets met de kwaliteit van het merk te maken. Diverse merken van 1 moedermaatschappij worden hier separaat benoemd. Uitzondering is Velda met de VT, Velda en Vincia lijnen.  Algen en hun bestrijding worden hier niet in meegenomen. Hiervoor is een aparte tabel gemaakt.

MERK: AIR AQUA

MIDDEL

INVLOED OP

UITWERKING

Active Mix Bio

Waterkringloop / Bacteriecultuur

Nitrificeert en afbraak organisch materiaal, onderdrukking schimmels en bevorderd groei fotosynthetische bacteriën zodat algen minder kans maken.

BaoBio+

Waterkringloop / Bacteriecultuur

Zeer geconcentreerde bacterie cultuur die een positieve bijdrage levert op de afname van ammonia, nitriet, nitraat en fosfaat.

Clay+

Gezondheid, eetlust, groei, beender structuur, huid en activiteit koi

De niet over te doseren Clay+ zorg voor een algehele verbetering in de gezondheid van de koi. Tevens een positieve bijdrage aan de water helderheid en kwaliteit.

Green Control

Gezondheid vissen en mineralen 

Compleet waterverbeteraar pakket in 1. Maakt algenbestrijding vaak overbodig. Verrijkt water met mineralen. Verhoogt de eetlust, gezondheid en kleurontwikkeling van de vis. Zorgt tevens voor een verhoogde zuurstofopname in het water, zelfs bij lage temperaturen.

Mineral+

 Mineralen, GH, KH

Zorgt voor een goede mineraalbalans in de vijver. De verbruikte mineralen worden hiermee weer aangevuld waardoor ook de GH en KH op een goed niveau blijven

Mineral all in one

Waterhelderheid, waterwaarden stabilisatie, slib reductie, algen remmend, ondersteuning biologisch filter.

Natuurlijke mineralen die zorgen voor een mooie balans in de vijver. Algengroei wordt tot een minimum beperkt. maakt het water meer helder en reduceert de sliblaag in de vijver.

SuperTab Chloordioxide

Bacteriën, virussen en schimmels, vissen, afval, leidingwerk en water.

Reduceert Anaërobe bacteriën, virussen en schimmels, actievere vissen, neutraliseert organisch afval, reinigt leidingen en systeem en reduceert de geur van het water.


MERK: AQUA FORTE 

BioStabil

Vissen, water, afvalstoffen en waterwaarden

Stabiliseert de waterwaarden. PH en KH fluctueren minder. Neutraliseert ammoniak en zware metalen. Vissen worden vitaler en krijgen intensievere kleuren. Hierdoor een glashelder water.


MERK: AQUAPULSE 

Bacterie Hulp

Bacterie kringloop

Een plantaardige bioactivator die de bacteriën in de kringloop van afvalstoffen stimuleert.

Gif weg

Bacterie kringloop

Op een biologische manier het vijverwater ontgiften. Restanten van medicijnen en de sporten van ammonia en nitriet worden door de bacteriën zo goed als onschadelijk gemaakt. De gebonden stoffen worden door het filter verwijderd.

Slib Weg

Bacterie kringloop

De levende bacteriën zorgen voor een biologische afbraak van het slib en stofdeeltjes in de vijver. Zo zorgt het voor helder gezond water.

Start Bacteriën

Bacterie kringloop

Levende bacteriën voor het verwijderen van ammonia en nitriet.

Vijverstabiel

Mineralen

Een klei om toe te voegen aan het water waardoor de mineralen weer worden opgebouwd in het water.


MERK: BACTO PLUS

Activator Gel

Bacterie kringloop

Bacteriën die zorgen dat de schadelijke ammonia / ammoniak & nitriet omgezet worden in het minder schadelijke nitraat. Activator werkt alleen wanneer er al bacteriën aanwezig zijn.

Filter Start

Bacterie kringloop

Bacteriën die zorgen dat de schadelijke ammonia / ammoniak & nitriet omgezet worden in het minder schadelijke nitraat.

Filter Start Gel

Bacterie kringloop

Bacteriën die zorgen dat de schadelijke ammonia / ammoniak & nitriet omgezet worden in het minder schadelijke nitraat.

Fresh PSB

Bacterie kringloop / waterverbetering

PSB staat voor Photo Synthetic Bacteria. Dit zijn bacteriën die via fotosynthese organisch materiaal afbreken en als afvalproduct daarbij zuurstof afscheiden. de rode kleur komt door de caroteen, dit maken de bacteriën aan om het fotosynthese proces te kunnen uitvoeren.

Lacto Health

Probiotica

Eigenlijk een medicijn met probiotica die bestaat uit melkzuur bacteriën en enzymen. Kleine wondjes en ontstekingen genezen sneller.

Ohmizu Clay

Waterverbetering / bacterie kringloop

Een klei die mineralen toevoegt aan uw vijver. Bij deze klei zijn er bacteriën toegevoegd die de organische verontreiniging van het water tegen gaan, de filterprestaties verbeteren en slib verwijderen.

PSB Food Spray

Gezondheid verbeteraar

De Photo Synthetic Bacteria (PSB) maken caroteen en astaxanthine aan. Deze stoffen zijn goed voor de kleur, groei en gezondheid van de koi.

Sludgebuster

Waterverbetering

De bacteriën breken organisch materiaal af. Zo wordt ook slib afgebroken. Een dikke sliblaag zal het niet verwijderen. Bijhouden is noodzaak.


MERK: COLOMBO

Bactuur Activator

Bacterie kringloop / waterverbetering

Bacterie cultuur die bijgevoegd kan worden wanneer er al bacteriën zijn in de vijver. 

Bactuur Biostart

Startbacterie / waterverbetering

De startbacteriën voor het starten van een goede bacterie cultuur. Dit zijn de eerste bacteriën die zich moeten nestelen in een filter. Dit is een gevriesdroogde variant.

Bactuur Clean

Waterverbetering

De bacteriën breken organisch materiaal af. Zo ook slib. Een dikke sliblaag niet, dus bijhouden is een noodzaak.

Bactuur Filterstart

Startbacterie / waterverbetering

De startbacteriën voor het starten van een goede bacterie cultuur. Dit zijn de eerste bacteriën die zich moeten nestelen in een filter.

Balantex

Mineralen

Stabiliseert de Ph waarde en zorgt voor verrijking van de mineralen in het vijverwater

Bi-Clear

Mineralen

Natuurlijke ingrediënten die zorgen voor een glashelder water. Het oppervlakte vuil wordt gebonden en de mineralen worden weer hersteld in de vijver.

Biox

Waterverbetering

Door actieve zuurstof worden organische materialen en slib afgebroken. Vissen halen makkelijker adem en uw biologisch filter zal beter functioneren door de hogere zuurstof graad.

Fish Protect

Gezondheid verbeteraar

Bind de giftige en organische stoffen in het water (ook leidingwater) Vertroebeling wordt ook tegen gegaan. Door de toegevoegde vitaminen wordt ook de koi in goede conditie gehouden.

Phosphate X

Waterverbeteraar

Bind de fosfaten in het waterMERK: FISH PHARMA

Aqua Serum

Waterverbetering

Zorgt dat leidingwater zijn schadelijke stoffen verliest en het klaar is voor gebruik in uw vijver.

NPC

Waterverbetering

Door actieve zuurstof worden organische materialen en slib afgebroken. Vissen halen makkelijker adem en uw biologisch filter zal beter functioneren door de hogere zuurstof graad.


MERK: HOUSE OF KATA

Bacteria Crunch

Waterverbetering / gezondheidsverbeteraar

Een natuurlijk product met kleimineralen. Stimuleert afbraak vuil en slib en zorgt voor betere zuurstof binding met het water. Stimuleert tevens de slijmhuid en de witte kleur van koi. Door betere vuilafbraak is kans op alg ook minder.

Bacterial Feeding

Startbacterie

8 Natuurlijke elementen zorgen voor een optimale start van een vijver zonder vis. De nitificerende bacteriën worden gestimuleerd. Helpt bij afbraak van draadalg en zorgt voor helder water.

Bacti Boost Balls

Bacterie Kringloop

Bacteriën en enzymen komen langzaam vrij en zorgt voor de oplossing om het water weer goed te krijgen na behandeling met een medicijn. Bacteriën en enzymen komen langzaam vrij

Bacti Pearls

Bacterie Kringloop

Miljarden Micro organismen die samen met een zuurstof omhuld zijn als capsule. Bij complete oplossing in de vijver zorgt het voor een optimale conditie van de bacteriën in de vijver.

Black Velvet Sustenance

Slib verwijdering

Gedroogde bacteriën en mineralen zorgen ervoor dat de Ammoniak, Nitraat en fosfor wordt verlaagd. Helpt ook tegen vijverschuim. Slib en uitwerpselen worden ook verwijderd.

Oxy P

Waterverbeteraar, Anti Slib

Verbetering van zuurstofopname van het water. Hierdoor meer afbraak van vuil en minder kans op draadalg.

Start & Go Gel

Bacterie Kringloop

Snelle start voor beginnende vijvers of het vergroten van het aantal reeds bestaande bacteriën in uw vijver.

Vitaliné

Gezondheid verbeteraar

Aloë Vera, Jodium en Vitamine C zorgen voor een verbetering van het afweer systeem. Vissen worden weer actiever en ervaren minder stress.

White Powder

Waterverbeteraar

Natuurlijke producten met kleimineralen. Stimuleert vuil afbraak, slibafbraak, betere zuurstofbinding in het water en het wit van de vis wordt intenser. Remt de groei van draadalg.


MERK: KUSURI

Bio Balance

Waterverbeteraar

ondersteund de bacteriën , bindt fosfor, bevordert de spijsvertering van de koi en gaat algengroei tegen door het stabiliseren van de PH, KH en GH

Defoamer

Waterverbeteraar

Het schuim op het water wat vaak veroorzaakt wordt door een te veel aan eiwitten wordt snel verwijdert. De eiwitten zelf worden niet verwijderd, dus blijf op de voedingshoeveelheid letten en de werking van de filter.

Klay

Waterverbeteraar / Gezondheid verbeteraar

Een Montmorilloniet klei met een poeder die er voor zorgt dat de gezondheid, kleur, eetlust van uw koi en de helderheid van het water wordt bevorderd.

Micro Lift

Waterverbeteraar

Een combinatie van nitrificerende bacteriën die ammonia en nitriet afbreken. Kan worden gebruikt voor het opstarten, onderhouden en laten groeien van de bacterie cultuur.

Super C

Waterverbeteraar

Natuurlijke enzymen en mineralen zorgen ervoor dat organisch materiaal wordt omgezet in anorganisch waardoor de filtering makkelijk gaat van het water.


MERK: MICROBE LIFT

Ammonia RemoverAqua Xtreme WaterAutumn Winter PrepBarley Straw ExtractBarley Straw PelletsBio BlackBio BlueBloom & GrowClean & Clear

Waterverbeteraar

Fotosynthetische bacteriën zorgen voor een totaalformule voor een gezonde en heldere vijver.

Filter Gel

Bacterie Kringloop

Snelle mogelijkheid om een bacterie cultuur te starten. Met de handige schenktuit kunt u de bacteriën daar krijgen waar u ze wilt.

FlocculantFosfaat VerwijderaarGolfINDMicro Lift

Waterverbeteraar

Een combinatie van nitrificerende bacteriën die ammonia en nitriet afbreken. Kan worden gebruikt voor het opstarten, onderhouden en laten groeien van de bacterie cultuur.

Natural ClearSludge Away

Waterverbeteraar

Zorgt voor de afbraak van de sliblaag.

Sludge ReducerSpring Summer CleanerSuper Start

Bacterie Kringloop

Een complete opstart cultuur, speciaal voor beadfilters. Breekt organisch materiaal af, verwijderd, ammonia, nitriet en nitraat. Breekt tevens restanten van medicijnen af en gaat slibvorming tegen evenals 'nare' luchtjes.

Thera PNaast alle waterverbeteringen is er ook een scala aan middeltjes om algen tegen te gaan. Uiteraard kan een drijf / zweefalg met een UVC of amalgaan lamp aangepakt worden, maar deze zullen niet afdoende zijn bij bijvoorbeeld draadalg. Net als de waterverbeteraars is hier een lijst per producent (op alfabetische volgorde) geplaatst met de algenbestrijdingsmiddelen. Wederom geen waarde oordeel over het product zelf.
MERK: AQUA FORTE

Alg Stop BIO

Draadalg

Ondersteuning van de vuil afbrekende bacteriën. Hierdoor zijn er minder voedingsstoffen voor de algen beschikbaar waardoor de alg minder snel groeit of zelfs af sterft.

Oxypond

Draadalg

Een actief zuurstof preparaat die zorgt dat de celstructuur van de alg aangetast wordt. Algen worden kleiner of verdwijnen zelfs geheel. De toegevoegde bacteriën zorgen voor de afbraak van de afgestorven algen. Werkt preventief tegen kieuwrot en parasieten. 


MERK: COLOMBO

Algadrex

Zweefalg

Binding van de zweefalg elementen. De klonten kunnen aan het oppervlakte komen, zinken of naar de filtering gaan. Zorg voor verwijdering van deze klonten.

Algisin

Draadalg

Met een werking door enzymen zullen de draadalgen in 2 weken dood gaan. Deze zijn dan makkelijk te verwijderen.


MERK: FISH PHARMA

NPC

Anti Alg

Door de actieve zuurstof zullen de algen minder kans hebben


MERK: HOUSE OF KATA

Green Away

Drijfalg

Zorgt voor helder vijverwater door binding van de storende factoren.


MERK: KUSURI

Eco Pure

Zweefalg / Draadalg

Een biologisch product met denitrificerende bacteriën. Laat zweefalg samenklonteren en gaat draadalg te lijf. Hierdoor ook helderder water.


MERK: MICROBE LIFT

Natural Algae Control

Draadalg

Een natuurlijke manier om de overtollige voedingsstoffen tegen te gaan.


Bio Boost, Maerl, Crystal Maerl,

GH / Helder water

De vaak natuurlijke poeder of korrels hebben invloed op de gezamenlijke hardheid van het water. Bij harder water hebben algen minder kans om te groeien in uw vijver. Daarbij hebben de middelen een positieve invloed op de ontwikkeling van de micro organismen in de vijver.